Iapre 'u menu prengepàle
Pajèsere pe' grannèzze

Aqquà d'abbasce s'acchie 'na liste de state d'u munne mise n'ordene decrescènde de grannèzze. Le valore sonde espresse jndre km2. Le dependenze sonde mostrate cu ô state prengepàle, jè date pure l'aree totale, me 'a liste jè ordenate seconne a lle grannèzze senze le dependenze.

Le grannèzze tènene cunde pure le masse d'acque d'a terreferme (laghe e jume).

Liste de pajèsere pe' grannèzze cu le dependenze mostrate 'nzieme ad ô state prengepaleCange

Pos. State Grannèzze (km²)
1   Russie 17.075.200
2   Canada 9.984.670
3   Cine 9.596.960
  Hong Kong 1.092
  Macao 28,2
Totale 9.598.077
4   Statère Aunìte d'Americhe 9.372.614
  Samoa Americane 199
Isole Baker 2,1
  Guam 541,3
Isole Howland 2,6
Isole Jarvis 5
Atolle Johnston 2,6
Kingman Reef 0,01
Isole Midway 6,2
Isole Navassa 5,4
  Isole Marianne Settendrionale 477
Atolle Palmyra 3,9
  Isole Vergini americane 1.910
Isole Wake 6,5
Totale 9.373.967
5   Brasile 8.547.906
6   Australie 7.686.850
Isole Ashmore e Cartier 5
  Isola di Natale 135
  Isole Cocos 14
Isole d'u Mar de le Coralle 3
  Isole Heard e McDonald 412
  Isola Norfolk 34,6
Totale 7.687.454
  Aunìone europee 4.324.782
7   Indie 3.287.590
8   Argendine 2.766.890
9   Kazakistan 2.717.300
10   Sudan 2.505.810
11   Algerie 2.381.740
12   Rep. Dem. d'u Congo 2.345.410
13   Arabie Saudite 2.224.000
14   Messeche 1.972.550
15   Indonesie 1.919.440
16   Libia 1.759.540
17   Iran 1.648.000
18   Mongolia 1.564.116
19   Perù 1.285.220
20   Ciad 1.284.000
21   Niger 1.267.000
22   Angola 1.246.700
23   Mali 1.240.000
24   Sud Afriche 1.219.912
25   Colombia 1.138.910
26   Etiopie 1.127.127
27   Bolivia 1.098.580
28   Mauritania 1.030.700
29   Egitte 1.001.450
30   Tanzanie 945.087
31   Nigerie 923.768
32   Venezuela 912.050
33   Namibia 825.418
34   Pakistan 803.940
35   Mozambico 801.590
36   Turchie 783.562
37   Cile 756.950
38   Zambia 752.614
39   Birmania 678.500
40   Afghanistan 647.500
41   Somalia 637.657
42   Repubbleche Cendr'Africane 622.984
43   Ucraine 603.700
44   Botswana 600.370
45   Madagascar 587.040
46   Kenya 582.650
47   Frange 547.030
Bassas da India 0,2
Isole Clipperton 6
Isole Europa 28
  Territori francesi meridionali 7.829
  Guyana Francese 91.000
  Polinesia francese 4.167
Isole Glorioso 5
  Guadalupa 1.780
Isole Juan de Nova 4,4
  Martinica 1.100
  Mayotte 374
  Nuova Caledonia 19.060
  Réunion 2.517
  Saint-Pierre e Miquelon 242
Isole Tromelin 1
  Wallis e Futuna 274
Totale 675.418
48   Yemen 527.970
49   Thailandie 514.000
50   Spagne 504.782
51   Turkmenistan 488.100
52   Camerun 475.440
53   Papua Nuova Guinea 462.840
54   Svezzie 449.964
55   Uzbekistan 447.400
56   Marocco 446.550
  Sahara Occidentale 266.000
Totale 712.550
57   Iraq 437.072
58   Paraguay 406.750
59   Zimbabwe 390.580
60   Giappone 377.835
61   Germanie 357.021
62   Repubbleche d'u Congo 342.000
63   Finlandie 338.145
64   Malesia 329.750
65   Vietnam 329.560
66   Norveggie 323.802
  Isola Bouvet 49
Jan Mayen 377
Svalbard 61.020
Totale 385.248
67   Costa d'Avorio 322.460
68   Pulonie 312.685
69   Itaglie 301.277
70   Filippine 300.000
71   Ecuador 283.560
72   Burkina Faso 274.200
73   Nuève Zelanne 268.680
  Isole Cook 236,7
  Niue 260
  Tokelau 10
Totale 269.187
74   Gabon 267.667
75   Guinea 245.857
76   Regne Aunìte 244.820
  Anguilla 102
  Territorio Britannico dell'Oceano Indiano 60
  Isole Vergini britanniche 153
  Bermuda 53,3
Isole Cayman 262
  Isole Falkland 12.173
  Gibilterra 6,5
  Guernsey 78
  Isola di Man 572
  Jersey 116
  Montserrat 102
  Isole Pitcairn 47
  Sant'Elena 413
  Georgia del Sud e isole Sandwich 3.903
  Turks e Caicos 430
Dhekelia 130,8
Akrotiri 123
Totale 263.545
77   Ghana 239.460
78   Romanie 237.500
79   Laos 236.800
80   Uganda 236.040
81   Guyana 214.970
82   Oman 212.460
83   Russie Vianghe 207.600
84   Kirghizistan 198.500
85   Senegal 196.190
86   Siria 185.180
87   Cambogia 181.040
88   Uruguay 176.220
89   Tunisia 163.610
90   Suriname 163.270
91   Bangladesh 147.570
92     Nepal 147.181
93   Tagikistan 143.100
94   Grecie 131.940
95   Nicaragua 129.494
96   Eritrea 121.320
97   Corea d'u Nord 120.540
98   Malawi 118.480
99   Benin 112.620
100   Honduras 112.090
101   Liberia 111.370
102   Bulgarie 110.910
103   Cuba 110.860
104   Guatemala 108.890
105   Islanne 103.000
106   Coree d'u Sud 98.480
107   Ungherie 93.030
108   Purtugalle 92.391
109   Giordania 92.300
110   Serbie 88.361
111   Azerbaigian 86.600
112   Austrie 83.870
113   Emirate Arabe Aunìte 82.880
114   Rep.Ceche 78.866
115   Panamá 78.200
116   Sierra Leone 71.740
117   Irlanne 70.280
118   George 69.700
119   Sri Lanka 65.610
120   Lituanie 65.200
121   Lettonia 64.589
122   Togo 56.785
123   Croazie 56.542
124   Bosnie-Erzegovine 51.129
125   Costa Rica 51.100
126   Slovacchie 48.845
127   Repubbleche Dominicane 48.730
128   Bhutan 47.000
129   Estonie 45.227
130   Danemarche 43.094
  Isole Fær Øer 1.399
  Groenlandia 2.166.086
Totale 2.210.579
131   Pajèsere Vasce 41.526
  Aruba 193
  Antille Olandesi 960
Totale 42.679
132   Svizzere 41.290
133   Guinea-Bissau 36.120
134   Taiwan, Repubblica di Cina 35.980
135   Moldavie 33.843
136   Bèlge 30.528
137   Lesotho 30.355
138   Armenie 29.800
139   Albanie 28.748
140   Isole Salomone 28.450
141   Guinea Equatoriale 28.051
142   Burundi 27.830
143   Haiti 27.750
144   Ruanda 26.338
145   Macidonie 25.333
146   Gibuti 23.000
147   Belize 22.966
148   El Salvador 21.040
149   Israele 20.770
  Palestina 6.220
Totale 26.990
150   Slovenie 20.273
151   Figi 18.270
152   Kuwait 17.820
153   Swaziland 17.363
154   Timor Est 15.007
155   Mondegnure 14.026
156   Bahamas 13.940
157   Vanuatu 12.200
158   Qatar 11.437
159   Gambia 11.300
160   Giamaica 10.991
161   Libano 10.400
162   Cipre 9.250
163   Brunei 5.770
164   Trinidad e Tobago 5.128
165   Capo Verde 4.033
166   Samoa 2.944
167   Lussemburghe 2.586
168   Comore 2.170
169   Mauritius 2.040
170   São Tomé e Príncipe 1.001
171   Kiribati 811
172   Dominica 754
173   Tonga 748
174   Micronesia 702
175   Singapore 692.7
176   Bahrain 665
177   Santa Lucia 616
178   Andorre 468
179   Palau 458
180   Seychelles 455
181   Antigua e Barbuda 442,6
182   Barbados 431
183   Saint Vincent e Grenadine 389
184   Grenada 344
185   Malte 316
186   Maldive 300
187   Saint Kitts e Nevis 261
188   Isole Marshall 181,3
189   Liechtenstein 160
190   San Marine 61,2
191   Tuvalu 26
192   Nauru 21
193   Monache 1,95
194     Cetate d'u Vaticane 0,44

NoteCange

Le 194 state jndr'à liste sonde le 192 state membre de le Naziune Aunìte, cchiù Taiwan ed 'a Sande Sede (Cetate d'u Vaticane).

'A liste fàce vedè pure le 11 state ca tènene 'nu totale de 68 dependenze, de le quale 25 non javitate permanendemènde e ca accussì non ge combarene jndr'à Liste de state pe' popolazzione. 'U totale jè de 263 'mbrà state e dependenze.

Combronde cu l'Elenghe de le territorie dependende, ca tène 70 dependenze.

Jè conziderate sule 'u stuezze de terre emerse: pe' alcune state, cumme Kiribati, 'a vanne de acque jè però relevande: pe' esembie, ô state de Kiribati se spànne pe' 717 km² sus a terre emerse, ca devendane 3 550 000 km² ce se conziderane pure le acque.

Liste de pajèsere e dependenze, ordenate seconne 'a grannèzzeCange

'A liste combrende le 194 state acchiate aqquà sus e 68 dependenze recanosciute, le oceane, l'Antartide, le Isole Spratly (numere 248) e le Isole Paracel (numere 262) ca sonde reclamate da assaje pajèsere, pe' 'nu totale comblessive de 270 territorie. 'A Strisce de Gaza ed 'a Cisgiordanie sonde state mise 'nzieme sutte 'a Palestine e accussì jndr'à ll'elenghe sonde acchiate 269 territorie.
'U munne jè innecate senze posiziune piccè stè rappresende 'u totale d'a grannèzze de totte quanne le territorie. L'Aunìone Europèe jè innecate senze posiziune sule pe' 'na raggione innecative (piccè totte le pajèsere soje combonènde sonde già acchiate jndr'à liste).

Pos. State/Territorie Grannèzze (km²)
- Munne 510.072.000

(terre 148.940.000)
(acque 361.132.000)

- Oceane Pacifeche 155.557.000
- Oceane Atlàndeche 76.762.000
- Oceane Indiane 68.556.000
- Oceane Meridionale 20.327.000
1   Russie 17.075.200
- Mare Glaciale Arteche 14.056.000
-   Antartide 14.000.000
2   Canada 9.984.670
3   Statère Aunìte d'Americhe 9.631.420
4   Cine 9.596.960
5   Brasile 8.511.965
6   Australie 7.686.850
7   Indie 3.287.590
8   Argendine 2.766.890
9   Kazakistan 2.717.300
10   Sudan 2.505.810
11   Algerie 2.381.740
12   Rep. Dem. d'u Congo 2.345.410
13   Groenlandia (  Danemarche) 2.166.086
14   Messeche 1.972.550
15   Arabie Saudite 1.960.582
16   Indonesie 1.919.440
17   Libia 1.759.540
18   Iran 1.648.000
19   Mongolia 1.564.116
20   Perù 1.285.220
21   Ciad 1.284.000
22   Niger 1.267.000
23   Angola 1.246.700
24   Mali 1.240.000
25   Sud Afriche 1.219.912
26   Colombia 1.138.910
27   Etiopie 1.127.127
28   Bolivia 1.098.580
29   Mauritania 1.030.700
30   Egitte 1.001.450
31   Tanzanie 945.087
32   Nigerie 923.768
33   Venezuela 912.050
34   Namibia 825.418
35   Pakistan 803.940
36   Mozambico 801.590
37   Turchie 780.580
38   Cile 756.950
39   Zambia 752.614
40   Birmania 678.500
41   Afghanistan 647.500
42   Somalia 637.657
43   Repubbleche Cendr'Africane 622.984
44   Ucraine 603.700
45   Botswana 600.370
46   Madagascar 587.040
47   Kenya 582.650
48   Frange 547.030
49   Yemen 527.970
50   Thailandie 514.000
51   Spagne 504.782
52   Turkmenistan 488.100
53   Camerun 475.440
54   Papua Nuova Guinea 462.840
55   Svezzie 449.964
56   Uzbekistan 447.400
57   Marocco 446.550
58   Iraq 437.072
59   Paraguay 406.750
60   Zimbabwe 390.580
61   Giappone 377.835
62   Germanie 357.021
63   Repubbleche d'u Congo 342.000
64   Finlandie 338.145
65   Malesia 329.750
66   Vietnam 329.560
67   Norveggie 323.802
68   Costa d'Avorio 322.460
69   Pulonie 312.685
70   Itaglie 301.230
71   Filippine 300.000
72   Ecuador 283.560
73   Burkina Faso 274.200
74   Nuève Zelanne 268.680
75   Gabon 267.667
76   Sahara Occidentale (  Marocco) 266.000
77   Guinea 245.857
78   Regne Aunìte 244.820
79   Ghana 239.460
80   Romanie 237.500
81   Laos 236.800
82   Uganda 236.040
83   Guyana 214.970
84   Oman 212.460
85   Russie Vianghe 207.600
86   Kirghizistan 198.500
87   Senegal 196.190
88   Siria 185.180
89   Cambogia 181.040
90   Uruguay 176.220
91   Tunisia 163.610
92   Suriname 163.270
93     Nepal 147.181
94   Bangladesh 144.000
95   Tagikistan 143.100
96   Grecie 131.940
97   Nicaragua 129.494
98   Eritrea 121.320
99   Corea d'u Nord 120.540
100   Malawi 118.480
101   Benin 112.620
102   Honduras 112.090
103   Liberia 111.370
104   Bulgarie 110.910
105   Cuba 110.860
106   Guatemala 108.890
107   Islanne 103.000
108   Coree d'u Sud 98.480
109   Ungherie 93.030
110   Purtugalle 92.391
111   Giordania 92.300
112   Guyana Francese (  Frange) 91.000
113   Serbie 88.361
114   Azerbaigian 86.600
115   Austrie 83.870
116   Emirate Arabe Aunìte 82.880
117   Rep.Ceche 78.866
118   Panamá 78.200
119   Sierra Leone 71.740
120   Irlanne 70.280
121   George 69.700
122   Sri Lanka 65.610
123   Lituanie 65.200
124   Lettonia 64.589
125 Svalbard (  Norveggie) 61.020
126   Togo 56.785
127   Croazie 56.542
128   Bosnie-Erzegovine 51.129
129   Costa Rica 51.100
130   Slovacchie 48.845
131   Repubbleche Dominicane 48.730
132   Bhutan 47.000
133   Estonie 45.226
134   Danemarche 43.094
135   Pajèsere Vasce 41.526
136   Svizzere 41.290
137   Guinea-Bissau 36.120
138   Taiwan, Repubblica di Cina 35.980
139   Moldavie 33.843
140   Bèlge 30.528
141   Lesotho 30.355
142   Armenie 29.800
143   Albanie 28.748
144   Isole Salomone 28.450
145   Guinea Equatoriale 28.051
146   Burundi 27.830
147   Haiti 27.750
148   Ruanda 26.338
149   Macidonie 25.333
150   Gibuti 23.000
151   Belize 22.966
152   El Salvador 21.040
153   Israele 20.770
154   Slovenie 20.273
155   Nuova Caledonia (  Frange) 19.060
156   Figi 18.270
157   Kuwait 17.820
158   Swaziland 17.363
159   Timor Est 15.007
160   Mondegnure 14.026
161   Bahamas 13.940
162   Porto Rico (  Statère Aunìte d'Americhe) 13.790
163   Vanuatu 12.200
164   Isole Falkland (  Regne Aunìte) 12.173
165   Qatar 11.437
166   Gambia 11.300
167   Giamaica 10.991
168   Libano 10.400
169   Cipre 9.250
170   Territori francesi meridionali (  Frange) 7.829
171   Palestina 6.220
172 Template:BRU 5.770
173   Trinidad e Tobago 5.128
174   Polinesia francese (  Frange) 4.167
175   Capo Verde 4.033
176   Georgia del Sud e isole Sandwich (  Regne Aunìte) 3.903
177   Samoa 2.944
178   Lussemburghe 2.586
179   Réunion (  Frange) 2.517
180   Comore 2.170
181   Mauritius 2.040
182   Isole Vergini americane (  Statère Aunìte d'Americhe) 1.910
183   Guadalupa (  Frange) 1.780
184   Isole Fær Øer (  Danemarche) 1.399
185   Martinica (  Frange) 1.100
186   Hong Kong (  Cine) 1.092
187   São Tomé e Príncipe 1.001
188   Antille Olandesi (  Pajèsere Vasce) 960
189   Kiribati 811
190   Dominica 754
191   Tonga 748
192   Micronesia 702
193   Singapore 692.7
194   Bahrain 665
195   Santa Lucia 616
196   Isola di Man (  Regne Aunìte) 572
197   Guam (  Statère Aunìte d'Americhe) 541,3
198   Isole Marianne Settendrionale (  Statère Aunìte d'Americhe) 477
199   Andorre 468
200   Palau 458
201   Seychelles 455
202   Antigua e Barbuda 442,6
203   Barbados 431
204   Turks e Caicos (  Regne Aunìte) 430
205   Sant'Elena (  Regne Aunìte) 413
206   Isole Heard e McDonald (  Australie) 412
207   Saint Vincent e Grenadine 389
208 Jan Mayen (  Norveggie) 377
209   Mayotte (  Frange) 374
210   Grenada 344
211   Malte 316
212   Maldive 300
213   Wallis e Futuna (  Frange) 274
214 Isole Cayman (  Regne Aunìte) 262
215   Saint Kitts e Nevis 261
216   Niue (  Nuève Zelanne) 260
217   Saint-Pierre e Miquelon (  Frange) 242
218   Isole Cook (  Nuève Zelanne) 236,7
219   Samoa Americane (  Statère Aunìte d'Americhe) 199
220   Aruba (  Pajèsere Vasce) 193
221   Isole Marshall 181,3
222   Liechtenstein 160
223   Isole Vergini britanniche (  Regne Aunìte) 153
224   Isola di Natale (  Australie) 135
225 Dhekelia (  Regne Aunìte) 130,8
226 Akrotiri (  Regne Aunìte) 123
227   Jersey (  Regne Aunìte) 116
228   Anguilla (  Regne Aunìte) 102
229   Montserrat (  Regne Aunìte) 102
230   Guernsey (  Regne Aunìte) 78
231   San Marine 61,2
232   Territorio Britannico dell'Oceano Indiano (  Regne Aunìte) 60
233   Bermuda (  Regne Aunìte) 53,3
234   Isola Bouvet (  Norveggie) 49
235   Isole Pitcairn (  Regne Aunìte) 47
236   Isola Norfolk (  Australie) 34,6
237   Macao (  Cine) 28,2
238 Isole Europa (  Frange) 28
239   Tuvalu 26
240   Nauru 21
241   Isole Cocos (  Australie) 14
242   Tokelau (  Nuève Zelanne) 10
243   Gibilterra (  Regne Aunìte) 6,5
244 Isole Wake (  Statère Aunìte d'Americhe) 6,5
245 Isole Midway (  Statère Aunìte d'Americhe) 6,2
246 Isole Clipperton (  Frange) 6
247 Isole Navassa (  Statère Aunìte d'Americhe) 5,4
248 Isole Spratly (condese) 5
249 Isole Ashmore e Cartier (  Australie) 5
250 Isole Glorioso (  Frange) 5
251 Isole Jarvis (  Statère Aunìte d'Americhe) 5
252 Isole Juan de Nova (  Frange) 4,4
253 Atolle Palmyra (  Statère Aunìte d'Americhe) 3,9
254 Isole d'u Mar de le Coralle (  Australie) 3
255 Isola Howland (  Statère Aunìte d'Americhe) 2,6
256 Atolle Johnston (  Statère Aunìte d'Americhe) 2,6
257 Isole Baker (  Statère Aunìte d'Americhe) 2,1
258   Monache 1,95
259 Isole Tromelin (  Frange) 1
260     Cetate d'u Vaticane 0,44
261 Bassas da India (  Frange) 0,2
262 Isole Paracel (condese) 0,1
263 Kingman Reef (  Statère Aunìte d'Americhe) 0,01

FondeCange

'Ndruche pureCange